Tuesday, 24 June 2014

""ustazah@cg Cita2ku"" INSYA-ALLAH :)

Assalamualaikum w.b.t n salam ukhwah fillah teman2...


Alhamdulillah...an boleh lagi update blog kesayangan an nii...insya-Allah klu pnjg umur an nak update sokmo! thu x ap tu"sokmo " krik2..Hehe..
Orait. Kali ni an nak bercakap sikit2 pasal cita2 an ni.. Awak2 semua mesti ada cita2 jugakan? Hehe. Semua orang ada.. okey...an sebenarnya nak jadi seorang ustaz! Ops silap pula....ustzh @ cg la ;)..Excited sangat nak tulis sampai tersalah.. ;) 'ustz' tu insya-Allah mnjd idaman an pd masa akn dtg....krik2..spe ye..hehe..syhhh...hnya Allah yg mngetahui..doakn an ketemu insan itu....insya-Allah satu saat n kmi akn bersua jua..sbb an ykin!!Allah akan berikan yg terbaik utk hambanya..biarlah skrg an capai impian umi n abi an serta hasrat org2 tersyg di sekeliling an..insya-Allah.. :)

Masa an kecil2 dulu. an nak jadi polis tau Sebab an suke tgk cerita Gerak Khas time tu. Memang femes Gerak Khas kn? Tapi tak ingat dah tahun berapa. Tahun 2003 an darjah 3. Maybe tahun 2003 2 cerita Gerak Khas bermula kot. Tak ingat dah..krik2..hehe

Lepas tu...an bertukar cita2 pula. Pada tahun 2005-2006 (agaknya laa), program Medic Tv di terbitkan. Time tu an memang bercita-cita nak jadi seorang doctor! Nak tau sebab apa? Sebabnya ialah an ni suka dengan darah. Suke tengok daging2 tu. Bersinar! Bestnya dapat belah organ2 tuu.. Ya Allah..hehe
Lepas tuu. an memang 'extd' sangat nak jadi doctor. Sampaikan suatu hari tuu... umi an nak masak ayam. And ayam tuu ada dalam sink. Soo. Apa tunggu lagi. an operate laa ayam tu. an potong hati dia. Semua organ dia sampai jadi kecil. Heeee. Pastu...umi an mai kat dapur. Terkejut umi! ○●○ ehehe. umi marah an dgn penuh kasih syg..hehe.
umi: kenapa buat ayam macam tuu. Kesian dia.
an: kan ayam tuu dah mati. Tak perlu kesiankan dia pun, umi. Dia tak sakit pun. Lagi pun dia dah masok syurga. Dia dah happy pun kan. HEHE..(zaman kanak2 katakan ;) )
umi marah an sebab an buat gitu. Hehe. Tapi, dapat operate ayam dah beri kepuasan kat an walaupun hanya beberapa minit. Heheheh. Tu semua kisah lama.(indhkan klu dikenang)


Sekarang cita2 an dah berubah. an nak jadi seorang ustazah@cg.an pernah tau usulkan niat suci an kecil2 dlu..nak tau respon umi n abi..mereka senyum..n mereka yg byk spprt an..hehe..kan dlu an ank tunggl..6 tahun lps tu bru an dpt adq..jd..umi n abi byk bg tumpuan kat an..hehe..blh dkatakan anak mnje kut..krik2..hehe..but now an dh ad adq2..hehe..jd kemanjaan an dh bertukar jd 'kematangan' kut...hehe..
kini giliran mereka pula mnjdi 'adq2 mnje'..nak tau npe an mmg mnt sgt nak jd cg@ustzh..sbb an nak sgt mendekati adq2 kat luar sna..nak didik mereka,nak bantu mereka,nak pimpin mereka..insya-Allah

  semga impian an jd kenyataan..an rindu tau suasana kat srwk dlu masa an kecil2..
an selalu ikut umi n abi buat aktiviti luar..seingt an dlu...an pernah merajuk sampai x mkn sbb umi n abi x nk bw an..hehe..kesian kat bibik remaja pujuk an..memory yg an x blh lupakan apabila kg Gedong buat pertandingan pintu gerbang bila sambutan MAULIDUR RASUL..

Ya Allah..saat tu amat manis sekali..indah tau..x jumpe dh suasana tu kat kelantan ni..hehe..sbb tu an simpan impian an utk merantau jauh2..nk timba pnglmn..nk rasai kesusahan sahabat2 kita kat luar sana..nak bantu mereka..insya-Allah..

kdg2..ad sahabat2 an tnya..knp an nk p belajar n merantau jauh2..hehe..maaf syg..hasrat dihati x mmpu diluahkn dgn kata2..hehe..yg pntg doakan an tau..
syukran umi n abi coz faham niat ank umi yg "nakal2' ni ;)

Alhamdulillah...jumaat lepas(20/6) an iv (ismp)..n alhamdulillah semua brjln lncar..Allahu..saat tu an x blh luahkan dgn kata2..Allah mempermudhkan urusan an tau..an sygggg Allah..
smga Allah lembutkan hati prof utk terima an jd mahasiswi di UMS.. Semoga menjadi kenyataan. Amin insyaAllah.EH..byk pula an mencoret..

Okey sampai sini je laa. an nak rht2..bantal an dh melambai2.. Byee. Thank you all..
Assalamualaikum w.b.t
bersma shbtku tersyg(miss nina)
**snymn aftr iv...smga ia juga mnjdi snymn yg indh dimasa akn dtg **


ops...muka nrvss bfre iv...comel x baby cute kat dpn tuu??
**tu la baby dani..anak ciksu..comel kan..extd dy mngiringi qaq sepupu dy yg nakal ni ;) **

Wednesday, 18 June 2014

Bangun dgn penuh pengharapan..Allahu..sungguh besar kasih sygMU..



Krik2...Allahu..indh sungguh pgi ni..seindh harpan2 org tersyg disekelilingku..SubhanAllah..
Digerak oleh umiku tersyg di pagi hari...
"Qaq,hri ni hari terakhir sebelum qaq melangkah ke pusat temuduga di Ukm..Buat terbaik ye...
insya-Allah kejayaan menanti d hdpn..."Allahu..sebak..sungguh besar pengharapan seorng ibuku...
skrg diriku menanti detik2 terakhir sebelum driku berangkat ke Kuala Lumpur dgn mmbwa seribu pengharapan..
Ya Allah,,sesungguhnya amat besar kasih sygMu yg dilimpahi kpd ku...Permudahkanlah segala urusan ku Ya Allah..Driku memohon agar impian serta harapan yg menggunung ini menemui sinar yang amat bermakna dlm hdpku..sungguh dri ku akui air butir2 mutiara di kolam tempatnya berselindung tidak dapat bersembunyi lagi...Allahu...
sewaktu umi n abi nk berangkat ke sk...mereka menyentuh ubun2 ku...sambil menitip kata2 semangat bagiku..Allah..driku kelu,sebak n takut Ya Allah...terimbas kata2 umi n abi tadi"qaq...qaq buat terbaik tau..
yakin pada dri qaq..buktikan pd prof yg qaq layak...umi n abi yakin qaq boleh setelah umi tgk usha yg qaq lakukan...ingt!!letakkn Allah dihadapn ye syg"Allahu...saat ini bergenang air mataku...
Ya Allah sungguh besar pengharapan mereka..begitu juga harapan serta cita2 ku yg menggunung..
Semalam 2 jam lebih mereka mmberi tips2 yg berguna pd driku..dsaat umi n abi menerangkan satu persatu..dri terlihat mutiara jernih di kolam matanya muncul...Ya Allah..permudahkan urusanku dan teman2 seperjuangnku nnt...

eh..ap ni sdh...bgn2 an...kuatkn smgt an..an kuat n yakin!!!Allah pasti mmbntu qaq...Aamiin...
nampaknya jam sudah menunjukkan angka 7.40..pastnya Ukm pun sudah melambai2 memanggilku..insya-Allah pukul 10 driku akn bertolak dri tanah merah...sesmoga setiap perjalnn ku dipermudhkn serta diredhai Allah..sampai dsini sj coretan dri hati kecilku...
doakn qaq an tau adq2 syg..qaq2 n abng2 jgn lupa tau titipkan doa utk an :)
**qaq...dont sad..be strong my dear..jum kita buktikan an blh!!!yakin an!!yakinnnn!!
salam ukhwah fillah teman2 ku tersyg...

Monday, 9 June 2014

Krik2..btlkn org kata..masakn ni blh melembutkn hati org2 kita syngi ;)

Salam Ukhwah Fillah teman2...(mood rajin tlh dtg ;) )
kRIK2...Alhamdulillah syukurkan kita masih blh mngecapi kebahagiaan yg di hdpn kita kan smile always my dear....Alhamdulillah :)
hri ni an terlintas nk mencoret masam manis hri ni..
kpd miss madiha jgn marah..qaq nk pinjm nama adq auni n diq madiha ek ;)
balik3 tadi tup2 tgk puteri2 kesyngn umi msammm je...kalau nk bndingkan dgn cuka masam lagi kut ;) hehe
jgn marah adiq2ku syg ;)...yg paling lucu apabila umi kata""puteri2 umi yg umi sgttt syg...
kalu umi buat pertandingan miss ugly word,,confrm puteri2 umi ni yg menjuarai...
heheeh..sakit perut an..umi2...mcm2 idea nk hiburkan anak2nya yg 'nakal2' ni ;)
syggg umi...

tapi...klu org dh marah n merajukk..usik la ap2 pn..cnfrm x surutt rajuknya ..heheh
so...umi kenyit mata kat an..nmpknye tanda2 umi menyerahkn tugas bru kat an la tu...krik3...adui...adiq2ku comel ni...dh2 la rajuknya tu ;)

Krik2..nmpknya masa utk sediakn peluru2 utk berperang dgn mood adiq2ku yg comel2 ni ;)
fikir punya fikir...Alhamdulillah...terlintas 1 idea yg bernas..syukur..TENGOK!!...Allah syg kan hambanya kan...klau niat kita ikhlas n baik..YAKIN!! INSYA-ALLAH..Allah pasti memudhkannya...Alhamdulillah...
hehe...msa utk berperang...krik3...
an pun cadangkan idea bernas kat adq2 yg an syg ni..apabila dgr perkataan "jum masak dgn qaq" terus senyumn lebar terukir di bibir mereka..Alhamdulillah..
tpiiii...sebelum tu an letakkn syarat kene bersalam-salamn n minta maaf dlu...
bg qaq2 kat luar sana..sng je nk nk pujuk adq2 kita sebnrnya..
cma kita kene selami mereka dlu..insya-Allah bru ceria hidup kita..smile tau ;)

hmm..salah satu hobi an adalah memasak..Alhamdulillah mungkin minat yg umi n nenek tu turun kat an kut..ingt lagi kata2 abi"kak,klu nk pikat hati org..kak kene pandai msak..cnfrm hati org tu akn lembut"ops,..insya-Allah abi...

 Alhamdulillah..
An suka cuba pelbagai resepi yang bagi an menarik tak kisahlah dalam buku masakan, majalah ataupun lebih senang by google...krik3..

Ha!! Hari ni, an nk tukar topik..nak ajar teman2 n adiq2 qaq tersyg satu resepi yang pasti akn buat kamu semua termimpi2..ops.. :)
  Nak tau resepi ap??krik3..resepi kentang wedges dan juga cara-cara nak buat cheesy wedges. Bestkan??? Insya-Allah confirm licin dan juga bagi mereka yang nak pikat hati ibu ayah n org2 yg kita sayangi ;).. Lagi satu, an sure x payah drive jauh2 nak beli cheesy wedges dkt KFC tuu..klu buat sendiri lagi best tau..lagi2 bersma adq2 kita terutama adq2 an yg kuat merajuk tuuu..jgn marah syg :)...
 Jom tengok cara-cara nak buatnya. Senang sangat2 tau,,kentangnya adalah resepi ciptaan sendiri.. :)

Bahan-bahan untuk membuat Kentang Wedges:

1/2 Cawan Tepung KFC/tepung ayam gorg kat kedai 
1/4 Cawan Tepung Gandum 
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil kiub ayam**klu x ltk pn x pe :)
1 sudu kecil garam ( kalau rasa tak cukup masin) ** an tak bubuh
5 Biji kentang **yg ni jgn lupa plk ;) 

jum3...
Cara menyediakan kentang wedges:

Belah kentang mengikut potongan wedges & basuh sehingga bersih ( Kulit Jangan Buang)
macm pic kat bawah ni



Rebus kentang sehingga betul-betul empuk
Campurkan semua bahan di atas dan gaulkan kentang wedges yang telah direbus. Hati-hati kentang wedges boleh patah masa ni sebab sudah empuk
Biarkan selama 30 minit supaya ramuannya meresap ke dalam wedges.
Panas minyak, apabila minyak sudah panas kecilkan api dan masukkan wedges tersebut.
Angkat apabila sudah masak kekuningan. Jangan lama-lama nanti hangus!hehe
x pasal2 makan wedges hangus ;)

Lepas dah masak kentang wedges tu, jom kita try buat cheesy wedges pula. Yang ni an minta bantuan mr google je..  atau pun nak senang beli je yang dah siap kat luar tuu..
harganya Alhamdulillah berpatutan..Rm14 stu peket ;)

Bahan-bahan untuk membuat sos cheesy wedges:


2 camb mentega
2 camb tepung gandum
¼ camt garam
Sedikit serbuk lada sulah
1 cawan susu segar
1/3 cawan keju Cheddar, diparut -letak cheesedale + mozarella
½ camt mustard (jenis kering, dlm tin) ~ mustard powder -letak sos mustard
Sedikit serbuk bawang putih - tak ada ni

Cara membuat:


 Cairkan mentega atas api sederhana perlahan.
Masukkan tepung, kacau 1 minit.
Bubuh garam dan serbuk lada sulah.
Perlahan-lahan tuangkan susu.

 Kacau atas api perlahan hingga sos pekat.
Masukkan keju, mustard dan serbuk bawang putih.
Kacau selalu hingga keju cair. Jangan sampai mendidih. Angkat.


Senangkan teman2?? Lepas dah siap tu curahlah pada kentang wedges anda.. Yummmy! Nak lagi sedap curah sekali dengan mayonis & makan cicah dengan sos cili.. bak kata Boboibboy TERBAIK!! ;) Jom tengok hasil yang an dah buat..Alhamdulillah..
yummy..yg ni bru siap digoreng..panas2 lagi tau :)











Komen umi abi n adq2  tersyg..mereka ckp...blh buka kedai ni..ops.bodeq ek syg......kentang wedges ni salah satu kegemaran adiq an..terutama abg mat tersyg..Alhamdulillah..syukur an msih boleh memberikan kebahagiaan n kegembiraan pd org2 yg an syg ni :)

k la...sampai disni sja coretan an hri ni..hehe,,lari topik kit hari ni ;)ap2 pn try la buat..simple n sedap ;)izinkan an undur dri dlu ye...salam ukhwah fillah..syg semua :)




Friday, 6 June 2014

Alhamdulillah tiba saatnya utk berjihad di medan ilmu... :)


Beberpa hri lagi insya-Allah bulan Ramadhan yg kita nnt2kan akn menjelang...Subhanallah..syg betul Allah kat kita semua.... an pn insya-Allah akn kembali menyambung perjuangan yang masih belum selesai..! insya-Allah..doakn ye syg2...


soal hati soal cinta yg adq2 comel selalu ceritakn n bgtau kat qaq kita abikan ye syg...jum kita teruskan ap yg dihadapn kita...INSYA-ALLAH..smga Allah membantu disetiap langkah kita semua.. :)...INSYA-ALLAH...


benda tu tak penting buat masa sekarang kan adq2 syg :)... 



apa yang penting sekarang ialah bagaimana nak jihad supaya diri tak tergoda dengan hasutan syaitan..
kita kena jihad untuk sentiasa berikan waktu dan ruang untuk bersama dengan Al-Quran, hafal ayat-ayatnya .fahaminya dan mengamalkan apa yang telah Allah tetapkan..insya-Allah



dan bagaimana nak sediakan diri supaya bila mati nanti kita dapat mati dalam keadaan yang beriman dan bertaqwa kepada Allah..



bagaimana nak elakkan diri daripada diseksa di alam barzarkh dan dari seksa api neraka...



sebenarnya atas diri kita seorang terlalu banyak perkara dan komitmen yang perlu kita fikirkan dan persiapkan...

ini bukan soal main-main.. ini soal hidup dan mati


dalam kelekaan kita.. kita kena ingat Allah! jangan leka dari Allah... sesungguhnya Azab Allah sangat pedih!


dalam keseronokan hakikatnya terdapat berjuta seksa dan azab api neraka jika tidak diteliti dengan baik..



an sendiri pun amat memerlukan Allah dan sokongan orang di sekeliling an..
an tak nak jadi orang yang dibenci Allah dan manusia di sekeliling an...



an nak berubah jadi lebih baik...

an nak syurga Allah... an nak cintakan Allah.. an nak rindu hanya pada Allah dan bersandarkan Allah semata-mata bukan kerana nafsu semata..


an nak sangat jadi yang terbaik disisi Allah..

tapi an takut aku tak mampu tahap baik itu disisi Allah...


an bukan nak baik seorang diri tapi an nak sangat orang di sekeliling an pun baik juga sebab an nak sangat bersama-sama dengan orang yang membaca entry ini.. nak berkenal-kenalan dengan lebih rapat lagi di syurga...


awak doakan an dapat jadi lebih baik ya.. an rindu nak jadi lebih baik.. an rindu nak jadi penghafal Al - Quran... an rindu nak mujahadah di jalan Allah... awak ikut sama ya bersama-sama dengan an ...

kalau ada awak semua sekurang-kurangnya an tidaklah kesunyian di jalan mencari redha Allah..


kalau awak nampak an lalai.. awak tegur an ..kalau awak segan , awak doakan an dalam doa awak ep..


awak doakan an juga dapat jodoh yang baik-baik.. an nak sangat dia dapat bantu an untuk terus kuat di jalan Allah.. 



an sebenarnya tidaklah sekuat muslimah lain tapi an cuba jugak untuk jadi kuat walaupun untuk sekuat itu an harus menempuh pelbagai ujian dan rintangan.. an lebih rela andai ditemani airmata sepanjang hidup di jalan mencari redha Allah daripada ditemani kebahagiaan yang datang bertalu-talu hingga membuatkan an lupa pada Allah... awak doakan an kuat ya, an rindu sangat syurga Allah tapi an tak punya kekuatan untuk melawan hasutan syaitan jika an bersendirian.. an perlukan awak semua untuk bersatu teguh di jalan Allah..



awak, ayuhlah kita kembali ke jalan Allah .. dah lama Allah biarkan kita mencari jalan kebenaran tapi kita seringkali tersesat.. kini dah tiba masanya kita mencari jalan pulang mencariNya ... 




awak, jika awak masih belajar.. awak belajar baik-baik tau sebab itu amanah yang Allah dan amanah mak ayah kita .. amanah ini jika tidak dilaksanakan dengan baik nescaya di akhirat kelak Allah akan persoalkan..
adik-adik yang akak sayang fillah semua.. adik jangan libatkan diri adik dengan soal cinta ya... akak bimbang jika tak dikawal kelak adik juga akan rugi...



adik kena yakin pada Allah.. Allah dah tetapkan yang terbaik buat diri kita.. jodoh kita, mati kita dan rezeki kita .. adik tahu kan, kapel tu Allah paling tak suka sebab ia boleh menyebabkan hati kita lalai dari megingati Allah dan lalai dari apa yang telah Allah dan mak ayah amanahkan buat kita... 
adik jangan risau sebab jodoh tu akan datang juga, bila adik-adik dah sedia nanti ..
orang lelaki ni kadang hadirnya sekadar untuk menguji kita kadang hadirnya hanya  untuk mengisi ruang kosong dalam hati adik..bila dia bosan dia akan buang adik macam tu saja..




adik nak ke macam tu? akak tak nak ... akak lebih memilih untuk cinta lepas kahwin..
masa tu lagi sweet.. Allah pun tak marah lagi..  adik doakan akak dapat jodoh yang baik ep.. Aamiin


adik fokus pada belajar dulu.. akak pun nak fokus pada pelajaran dulu.. walaupun akak dh hmapir mncapai ap yg qaq n family serta org2 yg qaq sayangi idamkan,,,tpii  akak tetap berusaha keras tau.. sebab hanya orang yang berusaha saja mampu memperoleh kejayaan.. Allah tak kan beri kejayaan secara percuma tanpa sebarang usaha...

selain itu, adik kenalah juga solat, jaga hak Allah, jaga hak mak ayah, doa dan tawakal..
jangan pandai-pandai cari gaduh di sekolah pulak... tak payah nak jadi samseng.. kelak di akhirat kita bukan siapa-siapa juga dik.. hanya hamba Allah , tika itu kita tak punya apa-apa.. dengan samseng kita tu bukan boleh bawa kita ke syurga dengan percuma-percuma saja.. malah akan mengundang seksa kita di hadapan Allah kelak... di sana akan ada dua lembah di dalam neraka.. satu lembah tu akan dipenuhi ular yang lebarnya selebar leher unta dan panjangnya sebulan perjalanan.. dan satu lembah lagi akan dipenuhi kala jengking di sana kita akan diseksa sesuai dengan dosa kita yang kita lakukan di dunia ni..


adik kena hormat Allah, mak ayah, adik beradik, guru-guru di sekolah, rakan-rakan dan orang disekeliling kita.. adik baik.. akak pun suka tengok adik dan sejuk mata akak tengok adik-adik yang sopan santun..
tak ada faedah juga kita buat jahat, nakal ke atau sombong tak bertempat...
kalau kita pandai pun kita jangan sombong tau sebab semua tu nikmat Allah .. semua tu hak Allah bukan hak kita.. Allah bagi kita pinjam nikmat bagaimana memiliki kepandaian.. oleh itu adik-adik kena bersyukur tau..


kalau adik-adik kurang pandai jangan sedih, jangan pula malas pergi sekolah sebab disitu Allah sedang tegur adik.. Allah nak adik usaha lebih sikit dari yang pandai tadi..adik pun sebenarnya pandai cuma adik kena rajin.. cuba adik rajin sikit, akak yakin 200% adik kan dapat keptusan yang lebih baik dari yang pandai..
jangan putus asa ep adik.. Allah ada, lepas solat doa dengan Allah banyak-banyak.. Allah kan bagi apa yang kita minta cuma adik kena sabar lah sebab kadang Allah makbulkan doa adik cepat kadang lambat.. tengok atas amalan adik pula camna ...  



ok la sampai sini dulu.. kalau adik ada masalah adik kongsi la dengan akak.. insya-Allah nanti akak bantu apa yang patut .. adik doakan akak juga ep..sayang adik dan sahabat lain fillah! 

**selamat mlm n jgn lupa tau amaln sunat bfre tdr ye syg...wsslm :)

assalamualaikum....


Thursday, 5 June 2014

Kuatkan hatimu syg..Insya-Allah sinar dihadapn lebih menyerlah :)


salam ukhwah teman2 n adq2 yg an sygngi :)
Alhamdulillah byk ye khbr2 gembira yg an dgr dri teman2 semua..ap2 pn an doakn yg terbaik untuk teman2...terutama adq2 yg qaq sygggg..qaq sentiasa tau merindui adq2 semua walaupn pelbagai lokasi yg adq2 berada skrg..tq krna alwys mnjaga ukhwah kita..maaf syg coz lm qaq x mencoret..Alhamdulillah syukur mlm ni qaq dpt tunaikn jnji qaq..adiq2 jgn lupa vacum blog qaq ek ;)

 maaf sebab lama menyepi.. hari ini an nak kongsi sedikit bagaimana kita nak kembangkan potensi dalam diri kita .. sebenarnya kita berhak untuk memperkembangkan potensi yang ada dalam diri kita jangan sampai ia menjadi ais .. marilah kita panaskan ais potensi diri kita itu agar potensi yang beku itu menjadi suatu potensi yang hebat untuk diolah.. !jum3 syg :)

teman2...Allah memberi kita pelbagai potensi dan kekuatan dalam diri tapi tanpa kita sedari kita telah mengehadkan kekuatan dalam diri dengan memanjakannya akhirnya kita jatuh tersungkur lemah ! ayuh bangkitlah dari lenamu yang panjang... ayuh syg,,jgn cpt mengalah :)

jum kita..tepiskan segala kedukaan dan masalah yang membelenggu diri kita ..
jangan jadikan masalah itu sebagai penghalang sebaliknya carilah kekuatan dan peluang dalam masalah itu..
adiq2,teman2...semakin kita merenung masalah itu semakin masalah itu membeku kekuatan dalam diri..
everything we have do .. we will feel like useless ! dont save that problem in your life ..!
kick it and say to that problem "please u get out from my life !!! "  ;)

banyak-banyak ingat Allah..
sekalipun kita perlu alirkan sedikit airmata .. biarkanlah ia menangis ..
tapi jangan sampai kita mengenangkannya lagi..
tak guna untuk kita sesali semua itu ..

sebaliknya bangkitlah !
carilah kekuatan dengan berdoa banyak-banyak dengan Allah
Allah itu maha pemberi (Al-Wahhab)
Dia memberi apa yang dipinta oleh hambaNya
tapi sayangnya kita kadang sombong..
hingga lupa untuk memohon kepadaNya ..


jangan terlalu mengharapkan pergantungan sesama manusia kelak kau akan merasa kecewa
tapi bergantung haraplah kepada Allah ..
insyaAllah kau akan sentiasa gembira walau dimana jua kau berada ..
kalau rasa diri masih haru biru ..
dekatilah Allah dengan banyakkan membaca ayat-ayat suci Al-Quran..
hayatilah ayat-ayat cinta sang Ilahi itu untuk kau ubati kedukaanmu..
ayat-ayat itu mampu menyembuhkan penyakit dalaman dan luaranmu..
dirikanlah solat dengan khusyuk ..
banyakkan lah berdoa dan berdoa setulus hatimu ..
insyaALLAH pasti diperkenannya ..
Dia maha mendengar segala rintihan hambaNya ..

ku petik kata-kata ini dari seorang tokoh :

"The largest room in the world in the room for self improvement !! "

kita mampu melakukan sebarang perubahan demi perubahan asalkan ada keinginan untuk berubah.. Allah tahu apa di hatimu.. bangkitlah saudaraku ! Allah masih ada untukmu .. izinkan an mngundur dri dlu ye teman2 semua..kpd adiq2 yg qaq syngi...dont gve up...
ingt!!! Allah bersma kita syg...
jadilah Al-Quran itu sbgai teman kita..insya-Allah ketenagn dapt kita rasai..
Adiq,,,nak tau manissss sgtt klu adq cuba mnghyti sglnya...jd..satu msa jum kita sama2
renung ia satu persatu ye syg..keep smile alwys..jgn sdh2 tau.. klu sdh x comel la knk2 rebina ;)
Salam sayang n Salam ukhwah fillah..