Monday, 9 June 2014

Krik2..btlkn org kata..masakn ni blh melembutkn hati org2 kita syngi ;)

Salam Ukhwah Fillah teman2...(mood rajin tlh dtg ;) )
kRIK2...Alhamdulillah syukurkan kita masih blh mngecapi kebahagiaan yg di hdpn kita kan smile always my dear....Alhamdulillah :)
hri ni an terlintas nk mencoret masam manis hri ni..
kpd miss madiha jgn marah..qaq nk pinjm nama adq auni n diq madiha ek ;)
balik3 tadi tup2 tgk puteri2 kesyngn umi msammm je...kalau nk bndingkan dgn cuka masam lagi kut ;) hehe
jgn marah adiq2ku syg ;)...yg paling lucu apabila umi kata""puteri2 umi yg umi sgttt syg...
kalu umi buat pertandingan miss ugly word,,confrm puteri2 umi ni yg menjuarai...
heheeh..sakit perut an..umi2...mcm2 idea nk hiburkan anak2nya yg 'nakal2' ni ;)
syggg umi...

tapi...klu org dh marah n merajukk..usik la ap2 pn..cnfrm x surutt rajuknya ..heheh
so...umi kenyit mata kat an..nmpknye tanda2 umi menyerahkn tugas bru kat an la tu...krik3...adui...adiq2ku comel ni...dh2 la rajuknya tu ;)

Krik2..nmpknya masa utk sediakn peluru2 utk berperang dgn mood adiq2ku yg comel2 ni ;)
fikir punya fikir...Alhamdulillah...terlintas 1 idea yg bernas..syukur..TENGOK!!...Allah syg kan hambanya kan...klau niat kita ikhlas n baik..YAKIN!! INSYA-ALLAH..Allah pasti memudhkannya...Alhamdulillah...
hehe...msa utk berperang...krik3...
an pun cadangkan idea bernas kat adq2 yg an syg ni..apabila dgr perkataan "jum masak dgn qaq" terus senyumn lebar terukir di bibir mereka..Alhamdulillah..
tpiiii...sebelum tu an letakkn syarat kene bersalam-salamn n minta maaf dlu...
bg qaq2 kat luar sana..sng je nk nk pujuk adq2 kita sebnrnya..
cma kita kene selami mereka dlu..insya-Allah bru ceria hidup kita..smile tau ;)

hmm..salah satu hobi an adalah memasak..Alhamdulillah mungkin minat yg umi n nenek tu turun kat an kut..ingt lagi kata2 abi"kak,klu nk pikat hati org..kak kene pandai msak..cnfrm hati org tu akn lembut"ops,..insya-Allah abi...

 Alhamdulillah..
An suka cuba pelbagai resepi yang bagi an menarik tak kisahlah dalam buku masakan, majalah ataupun lebih senang by google...krik3..

Ha!! Hari ni, an nk tukar topik..nak ajar teman2 n adiq2 qaq tersyg satu resepi yang pasti akn buat kamu semua termimpi2..ops.. :)
  Nak tau resepi ap??krik3..resepi kentang wedges dan juga cara-cara nak buat cheesy wedges. Bestkan??? Insya-Allah confirm licin dan juga bagi mereka yang nak pikat hati ibu ayah n org2 yg kita sayangi ;).. Lagi satu, an sure x payah drive jauh2 nak beli cheesy wedges dkt KFC tuu..klu buat sendiri lagi best tau..lagi2 bersma adq2 kita terutama adq2 an yg kuat merajuk tuuu..jgn marah syg :)...
 Jom tengok cara-cara nak buatnya. Senang sangat2 tau,,kentangnya adalah resepi ciptaan sendiri.. :)

Bahan-bahan untuk membuat Kentang Wedges:

1/2 Cawan Tepung KFC/tepung ayam gorg kat kedai 
1/4 Cawan Tepung Gandum 
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil kiub ayam**klu x ltk pn x pe :)
1 sudu kecil garam ( kalau rasa tak cukup masin) ** an tak bubuh
5 Biji kentang **yg ni jgn lupa plk ;) 

jum3...
Cara menyediakan kentang wedges:

Belah kentang mengikut potongan wedges & basuh sehingga bersih ( Kulit Jangan Buang)
macm pic kat bawah ni



Rebus kentang sehingga betul-betul empuk
Campurkan semua bahan di atas dan gaulkan kentang wedges yang telah direbus. Hati-hati kentang wedges boleh patah masa ni sebab sudah empuk
Biarkan selama 30 minit supaya ramuannya meresap ke dalam wedges.
Panas minyak, apabila minyak sudah panas kecilkan api dan masukkan wedges tersebut.
Angkat apabila sudah masak kekuningan. Jangan lama-lama nanti hangus!hehe
x pasal2 makan wedges hangus ;)

Lepas dah masak kentang wedges tu, jom kita try buat cheesy wedges pula. Yang ni an minta bantuan mr google je..  atau pun nak senang beli je yang dah siap kat luar tuu..
harganya Alhamdulillah berpatutan..Rm14 stu peket ;)

Bahan-bahan untuk membuat sos cheesy wedges:


2 camb mentega
2 camb tepung gandum
¼ camt garam
Sedikit serbuk lada sulah
1 cawan susu segar
1/3 cawan keju Cheddar, diparut -letak cheesedale + mozarella
½ camt mustard (jenis kering, dlm tin) ~ mustard powder -letak sos mustard
Sedikit serbuk bawang putih - tak ada ni

Cara membuat:


 Cairkan mentega atas api sederhana perlahan.
Masukkan tepung, kacau 1 minit.
Bubuh garam dan serbuk lada sulah.
Perlahan-lahan tuangkan susu.

 Kacau atas api perlahan hingga sos pekat.
Masukkan keju, mustard dan serbuk bawang putih.
Kacau selalu hingga keju cair. Jangan sampai mendidih. Angkat.


Senangkan teman2?? Lepas dah siap tu curahlah pada kentang wedges anda.. Yummmy! Nak lagi sedap curah sekali dengan mayonis & makan cicah dengan sos cili.. bak kata Boboibboy TERBAIK!! ;) Jom tengok hasil yang an dah buat..Alhamdulillah..
yummy..yg ni bru siap digoreng..panas2 lagi tau :)











Komen umi abi n adq2  tersyg..mereka ckp...blh buka kedai ni..ops.bodeq ek syg......kentang wedges ni salah satu kegemaran adiq an..terutama abg mat tersyg..Alhamdulillah..syukur an msih boleh memberikan kebahagiaan n kegembiraan pd org2 yg an syg ni :)

k la...sampai disni sja coretan an hri ni..hehe,,lari topik kit hari ni ;)ap2 pn try la buat..simple n sedap ;)izinkan an undur dri dlu ye...salam ukhwah fillah..syg semua :)




No comments:

Post a Comment