Friday, 1 May 2015


Alhamdulillah..
relakan...
positif...
usir amarah...
jadikan ia ikhtibar..
membenci adalah sikap yang hrus dipenjarakan....
senyuman...jadikan ia tembok kesedihan....
Yakin!! itu lebih baik...
menyesal??
alhamdulillah x :)
sebab??
driku ykin ad hikmah disebalik semua ini :)
tpi knp mutiara2 halus itu mengalir dengan lajunya di saat Allah mmbrikan jwpnnya??
jelaskan??
maaf...yg pahit kita jadikan kopi :)
yg manis pula kita jadikan gula :)..
nmun di lubuk hati kecilku...
driku bersyukur sgt2...Allah mengizinkan driku merasai semuanya..
pelbagai rencah driku dpt terokai sebelum
di jadikan satu hidangan yg istimewa..
alhamdulillah...
terima kasih Ya Allah...
moga Allah mnjga setiap langkah serta perbuatanku serta mutiara2 hatiku nunnnnn
jauh di sna...

Keep smile alwys................................
smile 
smile
smile
smile
smile

Sunday, 15 March 2015

Tips elak laptop overheating.

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum
Alhamdulillah..bertemu lagi ye...
ops...mau coret ap ye mlm ni ;-)
Ok,disebabkan laptop  an dan housemate slalu overheating,
An  nak bagi tips2 untuk elakkan laptop overheating ye..
Selamat membaca & amalkan ! ^_^ 


  1. Guna cooler untuk laptop anda. Sebaiknya beli cooler yang mahal sedikit dan angin kipas cooler itu terasa kelajuaanya. Ianya lebih baik untuk laptop anda tidak overheat. Selalunya masalah ini dapat dikurangkan jika kipas laptop anda sudah mula kurang prestasinya.
  2. Jangan guna laptop diatas tilam atau beralaskan benda lembut. Pastikan pengudaraan kipas laptop anda berjalan dengan lancar agar kipas laptop berfungsi sebaiknya. Kipas laptop sedia ada ini menyejukkan hardware dan bukan penyedut debu diatas kecuaiaan anda sendiri.
  3. Cabut bateri bila plug in sumber elektrik. Biasakan diri untuk cabut bateri. Kalau nak charge pun, pastikan bila tak guna laptop tersebut. Ini untuk jangka hayat bateri dan laptop tersebut.
  4. Selalu bersihkan laptop dan guna di tempat ruangan yang bersih dan tidak berdebu. Tempat yang bersih dan tidak berdebu sedikit sebanyak dapat mengurangkan kapasiti debu tersebut melekat di bahagian – bahagian tertentu laptop. Dan penyelesaainnya, bersih laptop.


Sekian..
Selamat beramal ! :)

Friday, 13 March 2015

Infiru !
Dengan kata nama lain,berangkatlah.

Alhamdulillah..
Allahu...

Akhirnya siap juga blog sempena assgnmnt slh stu subjek yang driku ambil untuk sem 2  ini..

Dulu pernah berblogging,hari2 update blog. Satu hari tak update boleh demam -_-
Ops🙈🙈🙈
Tapi lama-lama dah mula kurang dan akhirnya krik3....ops....
Sebab kekangan masa,tanggungjwb dn sbgainya.jadi... minat pun jadi kurang....
ALLAHU...but qowiy3..


Aan....pegang cik hati n...Go!!!!!!!!

Pernah dgr maksud Infiru???

Infiru. .Apa maksud infiru??? 
Infiru - ""Berangkatlah"

"Berangkatlah dalam keadaan susah dan senang,dan berjihadlah di jalan Allah dengan harta kamu dan jiwa kamu.Itu adalah lebih baik bagi kamu sekiranya kamu mengetahui. " 
At-Taubah ayat 41

Alhamdulillah,apabila rasa malas nak turun buat kerja,malas nak study,malas nak discss,ayat nie sumber kekuatan....
Alhamdulillah...jazakillah...
ingt psnn umi n abi an !!!!!

Kadang2 sampai kat luar pintu nk turun perjumpaan pun dlm hati nie slalu dok sbut Infiru Infiru.....

Allahu....
Kuatkan hasutan syaitan???

 Bila kita nak buat kerja baik,bila kita nak rajin,rasa berat sangat......

Tapi bila nak buat maksiat,nak buat kerja jahat laju je kaki melangkah...
Nauzubillah...

Sebab tu,bila nak buat apa2 action,fkir dulu baik buruk benda tu....
ops..psnnn umi n abi ni!!!

Kalau driku buat ini,apa effect dia? Allah suka ke tak ? 
Kalau driku buat itu effect tu plak mcam mana?...

Sebab tu,apa2 yang hndk dibuat kne brfkr dua 3 kali..yg pntg coool n selalu ingt Allah!!!

'Buat perkara yang Allah suka dan Allah redha walaupun seluruh makhluk dibumi benci akan apa yang kau buat ' 

Kesimpulannya,

kita buat apa2,jgn sebab niat nak dapat redha manusia, 

nak org puji hasil kerja kita,

nak org WOW apa yang kita buat!!!!,

nak suruh ikut flow kawan2 supaya depa suka kita,

N0!!!!!

Yg pntg...carilah keredhaan Allah 
wahai cik hati....
moga Allah sentiasa mnjga setiap langkah serta perbuatan yg kita lakukkan...
Aamiin..     

Pepatah pernah kata, 

Kalau nak dunia,akan dapat dunia.

Kalau nak akhirat, dua2 dapat.Dunia pun dapat,Akhirat pun dapat .

Dunia vS Akhirat .Mana lagi lama ya? 

Think. ;-)

Sekian dahulu post untuk kali nie.

Segala yang baik datang daripada Allah S.W.T,segala yang kurang daripada kelemahan dri sendiri....

Maaf salah dan silap.


 See u next week ! ^_^


Qowiy333......!!!!!!