Sunday, 30 June 2013

7 perkara anda perlu buat bila speaking MUET :)




7 perkara anda perlu buat bila speaking MUET


Assalamualaikum.. masa yang nyawa-nyawa ikan ni sempat lagi miss kecoh curi-curi buka blog. hanya ada 1 hari dari sekarang untuk saya nak ambil MUET. ini bermakna....esok dah exam MUET!!! adoi... tipu rasanya kalau cakap tak gugup. INSYALLH AKN BUAT TERBAIK..smga allh mmbntu kita semua.. doakan saya ek :) .....

jum coret2 kejap :)


apa yang  perlu anda buat bila speaking MUET nanti?
perkara pertama bila masuk je bilik peperiksaan tu, duduk dengan tegak. tarik nafas panjang-panjang.  jangan buat muka stress, senyum je.. lepas tu, curi-curi buka kertas soalan walaupun tak mula lagi.  baca bismillah dulu kalau anda seorang muslim... .>_<


1.  jangan takut dan gabra

bila start,tarik nafas panjang-panjang. cuba senyum. percayalah. .jika kita takut dan gabra, apa yang kita ingat dan baca kita akan mudah lupa. jadi sebaiknya, cuba untuk tenangkan diri. anggap lah examiners tu hanya seorang manusia yang  tidak tahu apa-apa. kalau boleh, minum lah air mineral banyak-banyak untuk tenangkan diri. 



2. konfiden apa yang telah kita cakap

setiap patah perkataan yang keluar daripada mulut kita, kita hendaklah yakin seadanya. yakin akan membuatkan kita bercakap lancar dan banyak idea yang datang .. jika kita tidak pasti makna sesuatu perkataan  kita cakap juga apa yang kita mahu cakap asalkan examiner faham apa yang kita ingin sampaikan. setiap perkataan yang kita cakap adalah markah. walau macam mana susah sekalipun soalan tu, kena cuba  cakap dan bagi point.. 

3. eye contact  

eye contact juga penting. eye contact akan membuatkan examiner melihat kita sebagai seorang yang serius dan yakin dalam topik perbincangan. jangan tunduk ketika bercakap. ini menunjukkan anda tidak yakin. bila ada eye contact orang akan jelas dan lebih faham apa yang anda ingin sampaikan.



4. guna body language

so, kena la ada intonasi dan body language. penting juga tau.. nama pon perbincangan. so, letak tangan atas meja. jangan letak bawah meja. setiap opinion kita bagi kalau boleh, tangan mestilah gerak sana sini di udara gitu cewah..jangan buat hip hop sudah. so, bila ada body language,baru lah orang faham apa yang anda  ingin sampaikan.

5. tak perlu malu bila tergagap atau tersasul


bila tergagap...tak perlu malu lah. just teruskan dan cuba. anggaplah semua orang kat dalam tu pun bukan bagus sangat.
insyallh :)

6.. tone suara yang sedehana dan jelas

guna tone suara yang sederhana. tidak terlalu kuat atau terlalu slow. jika tidak bersetuju dengan pendapat candidate lain, jangan tinggikan suara macam nak bergaduh. beritahu dengan sopan, " it sounds like a good idea, but......"   dan kalau boleh jangan sentuh isu sensitive contohnya agama, bangsa dan politik. jika anda berbuat demikian, minus mark...


7.. jangan buat bunyi seperti "um" "er" "eh"



cuba elak... memang kita tidak boleh nak elakkan bila kita tiada idea. tapi kalau boleh cuba elakkan..

GUD LUCK TEMANKU ;)
SMGA ALLH PERMUDAHKAN SEGALA URUSAN KITA ESOK :)
WSSLM N SALAM UKHWAH :)
GUD LUCK TEMAN2 KU :D





























Wednesday, 12 June 2013

puisi Bt UkHty ku tersyng :)


                                                                          

Ukhtiku sayang..
Apa khabar dirimu?
Tersenyumku seketika pabila mengenangkanmu,
Pertemuan antara kita penuh bermakna.

Ukhtiku sayang..
Bermulanya kasih dengan terukirnya senyuman,
Senyuman yang bukan dipaksa,
Namun lahir dari hati yang suci.

Ukhtiku sayang..
Walau jarak memisahkan kita,
Hati sentiasa bertaut,
Menguntum kasih di jiwa.

Ukhtiku sayang..
Kehadiranmu melengkapkan diriku sebagai adik,
Meski ku tidak mempunyai kakak,
Namun, kewujudanmu dalam diri ini,
Cukup untuk ku merasakan kasih seorang kakak.

Ukhtiku sayang..
Bicaramu buat ku bahagia,
Gelak tawamu sentiasa ku rindui,
Itulah memori yang menemaniku tatkala merinduimu.

Ukhtiku sayang..
Kau seorang yang periang,
Kau seorang yang ceria,
Kau seorang yang tabah,
Itu yang buat ku kagum denganmu.

Ukhtiku sayang..
Pertemuan singkat antara kita,
Membenihkan ukhwah yang indah,
Inilah hadiah Allah kepadaku.

Ukhtiku sayang..
Ku memohon ampun andai ada mengguriskan hatimu,
Ku pohon agar ikatan ukhwah antara kita berkekalan,
Ku doakan dirimu sentiasa dalam kasih sayang-Nya.



Ukhtiku sayang..
Ketahuilah bahawa ku amat menyayangimu,
Ketahuilah bahawa ku amat merinduimu,
Ketahuilah bahawa ku amat mengasihimu.

Ukhtiku sayang..
Ku harap dikau terus melangkah mengejar redha-Nya,
Ku harap dikau terus bersemangat dalam meraih cinta-Nya,
Ku harap dikau terus menyayangiku sebagai adik,
Meski ku tidak sebaik mana.

*terimalah nukilan ini, walau tidak seindah mana, namun ku harap ukhti menerima puisi ini dengan gembira.
Khas ku lakarkan buat ukhti ct Juliana. Jazakillah atas segala-galanya. A'an sayangkan kak Jue. ^_^

Tuesday, 14 May 2013

Taubat Tercemar....

as salam alaikum..
moga kita semua sentiasa dalam rahmat dan redha Allah, insyaAllah..



lama sangat kan saya tak update blog ni..selalu nye orang kata "dah berhabuk, sawang dah banyak sangat" :) 
doakan saya untuk sentiasa diberikan himmah dan iradah dalam mengasah, push up, gilap dalam bidang penulisan ni..abi n umi saya selalu kata  "belajar laa menulis.."jadi macam Fatimah Syarhah dan yang lain2"
:: akan ku cuba insyaAllah::

Ok..
TAUBAT TERCEMAR

kelmarin dulu ikut umi pergi klinik. terbaca artikel tentang taubat dalam satu majalah HALUAN.
suka saya nak share di sini..artikel tu ditulis oleh Tuan hj Rosdi Baharom..
Antara insan yang aku kagum dan banyak membantu diri ini dalam merawat hati..

kata beliau...

" Apabila seseorang itu berhenti melakukan maksiat kerana menjaga imejnya atau kerana sudah tidak mampu untuk melakukannya atau kerana tertahan dari melakukan maksiat kerana faktor-faktor tertentu dan bukan kerana ingin membersihkan diri dan kembali kepada Allah sebagai hamba yang kesal terhadap dosanya..
maka taubat ini telah tercemar.."

kadang kita rasa tak nak buat lagi perkara2 yang Allah tak suka, perkara yang Allah larang..dan kita pun tak buat lagi..tp kadang-kadang kita lupa nak cek, kita bertaubat itu sebab nak bersihkan diri dari dosa atau nak bersihkan nama dari tercemar dari pandangan manusia..kita kena fikir-fikirkan..

hajat doa dari kalian semua..

ya Allah Rahmatilah diriku..
tanpa rahmatMU binasa lah aku..




Friday, 10 May 2013

MILIK SIAPAKAH HATI ITU ?? :)

MILIK SIAPAKAH HATI ITU ??? :)

                                                                  
Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum w.b.t,

          Alhamdulillah, segala puji bagi Tuhan semesta alam. Selawat serta salam dilimpahkan kepada junjungan Nabi Muhammad s.a.w, keluarga, sahabat dan seluruh orang yang memperjuangkan syariatnya sampai hari kiamat. Amin ya ilahal’alamin.

Sebelum meneruskan pembacaan..marilah kita sama-sama beristighfar terlebih dahulu..dan doakan juga untuk sahabat kita di Gaza.

Astaghfirullahal’azim (7x)

*********
Perbualanku dengan adikku Amjad,

Amjad: “Kakak, macam mana la law kita berada di Gaza, kan? Tak tahu nasib kita..Mati akan mai bila-bila ja kan?”

Diriku: “ye..tapi..kat kita kat sini pun..jika Allah tarik nyawa kita, mati juga”.

Amjad : “Macam mana law mati sekarang..amalan tak banyak lagi..hati tak bersih lagi..macam-macam ada..”.

Diriku: “ Allahurabbi..itu la dik..kita kena jaga hati kita..perbaiki diri, banyakkan amalan..moga-moga Allah terima amalan kita”.

*********

          Selepas perbualan itu, ku mengenangkan hati ini. Allah..takut-takut masih banyak kekotoran. Ku terimbau kembali perbualanku dengan seorang adik juniorku..

********
Adik junior: Akak..nak tanya..hati akak milik siapa?

Diriku: : “Milik Allah…”.

Adik junior : “Em…akak..law hati ini milik Allah..nanti Allah nak balik tak?”

Diriku : “Adikku sayang..hati ini akan dikembalikan kepada tuan asalnya..kerana kita hanya meminjam. Cuba adik bayangkan..sekarang nie pun, jika kita pinjam barang orang, mesti nak pulangkan dengan keadaan yang baik, kan?”

Adik junior: “ A’ah..mesti la akak. Em..akak..jika hati kita dah rosak..dan kita cuba pulihkan..tapi ia rosak kembali..cam mana akak? Susah la nak jaga hati…kejap ok..kejap tak”.

Diriku: “Sekurang-kurangnya kita usaha dik. Malu tak jika sekarang, tiba-tiba hati kita perlu dihantar kembali kepada tuannya, Allah? Banyak yang tak baik tentang hati kita. Selama nie..kita tak sedar..kita pinjam je daripada Allah.”

Adik junior: “Allah..yer la akak. Malunya…macam tak sanggup nak bagi balik sekarang. Akak..mesti sekarang..Allah tahu segalanya tentang hati kita kan?”

Diriku: “Mesti la dik..Allah itu kan Maha Mengetahui.”

Adik junior:” Allah..malunya..kalau la orang lain dapat tengok hati adik sekarang..emm..hinanya diri ini”.

Diriku: “ Adik..tahu tak..Nabi Muhammad s.a.w selalu berdoa:

“Ya Allah yang mengarahkan hati, arahkanlah hati-hati kami untuk taat kepada-MU”
(HR. Muslim)

Adik junior: “Akak..adik takut mati la..”.

Diriku“Kematian hati adalah satu perkara yang menakutkan bagi insan yang bergerak mencari keredhaan Allah s.w.t dalam kehidupannya.”

Akhirnya..kami berpelukan. Sama-sama cuba muhasabah.

*********
          Sedarlah..hati ini pemilik Allah. Nanti akan dipulangkan kepada tuannya. Jagalah dengan baik. Allah itu Maha Mengetahui atas sesuatu. Malulah kepada Allah apa yang berlaku kepada hati kita. Allahurabbi..


Ya Allah, Tuhan Pemilik hati kami,
Tetapkanlah hati kami agar sentiasa taat kepada-Mu,
Menjauhi larangan-Mu,
Sesungguhnya Engkau Maha Melihat & Maha Mengetahui.

MengenLi sESeorang ituuu ;)


Mengenali Seseorang Itu...

                                                                              

Mengenali seseorang itu…

Kadangkala membuat kita ketawa,

Mengenali seseorang itu…

Kadangkala membuat kita mengalirkan air mata.

Sesungguhnya mengenali seseorang itu…

Mampu memberi sejuta rasa.

Marah..



Sedih..


Gembira..
 

Sayang..
                                                                               

Rindu..
 

Tapi, sedarkah kita?

Mengenali seseorang itu…

Sebenarnya adalah satu anugerah,

Biarpun hanya seketika,

&

Sekadar teman sementara.

Bersyukurlah dengan kehadirannya.

Kerana itu adalah ketentuan-Nya,

Yang pasti terselit hikmahnya.

Tuesday, 7 May 2013

Umi selalu pesan :)

Assalamualaikum..

Dari dulu lagi umi saya selalu cakap pada saya ;

" Kakak, masa akan datang kita tak tau berapa kerat je orang yang pandai mengaji Quran boleh ajar Quran kat anak-anak masa akan datang.."

" kakak tau mengaji Quran, mana tau nanti kakak lak mengajar budak2 ngaji..bersinar-sinar rumah kakak nanti.. senang tak payah nak hantar mengaji kat orang, sebab kita tak tau orang ajar apa kat anak kamu nanti" sambung mak..

Dalam hati saya cuma dapat mengaminkan sahaja apa yang mak saya cakap tu..walaupun saya ni bukan la pakar sangat dalam bacaan Quran serta tajwid ni.. Tapi saya akan cuba jugak belajar lebih dalam lagi dalam ilmu Quran ni..Supaya dapat ajar anak2 kelak.. InsyaAllah jika umur panjang...


Monday, 6 May 2013

Syukran Jazillan Ya Sahabat =)

Masy'Allah.. Subhanallah.. Alhamdulillah..

Syukur Alhamdulillah dan terima kasih sahabat kerana sudi menghadiahkan buku ini kepada saya..




Sudh smstnya bila msa trluang..cik buku la an cti..bkn ap..an akui msh bnyk ilmu yg an kne cri..smkin byk an selami..mkin byk rse kekurngn menerpa dri.. masa duk rehat2 tenagkan fkrn  tadi.. alhamdulillh kira2 3 hari je an hbskn buku ni.. :) biasala an bc time an rest tu yg lmbt habis tp..wktu sesi mmbce isi yg tersirat dlm buku nii an rasa macam nak nangis tau.. Memang menyentuh hati dan perasaan sungguh buku ni..Alhamdulilah..satu ketika insya-Allah an nk sgt jmpa dgn pngarangnya..ingin juga mnjdi sepertinya :-)

Alhamdulillah,  temanku cik bunga ats pmberian ni alhamdulillah..Terima Kasih banyak2 ye sahabat.. =)

Buku ni memang sangat berguna pada an.. Isi kandungan buku ni pun sangat menarik..
Oleh itu, an sarankan carilah dan bacalah buku ni..memang sangat menyedarkan kita semua.. Nak cerita banyak2 apa yang sanbaca rasanya macam tak seronok lah..lagi seronok kalau baca sendiri..Krik3..smile
=)

Sunday, 5 May 2013

Tautan hati...(^_*)


Assalamualaikum sahabat2ku,
Terlebih dahulu ingin an memohon maaf kerana telah lama menyepi daripada blog ini. Terutama kat adq2 yg qaq an syg yg alwys bgtau blog qaq dh berhabuk ;-)..nnt adq2 tlg bersihkn debu2 ye ;-)..tq juga kat abg2 serta qaq2 yg alwys bg pndgn serta perbaiki ap kekurngn dlm penulisn an..tq tau..Apa khabar iman semua?? Diharap semuanya baik.

An ingin berkongsi dengan teman2 tentang novel Tautan Hati karya Ustazah Fatimah Syarha yang baru sahaja an habis baca tadi. Alhamdulillah.



Subhanallah, apa yang an baca banyak yang member manfaat kepada an. Cukuplah ianya telah membuatkan hidup an berseri kembali dengan sinar Islam.

Dalam cerita ada tarbiyah, dalam cerita banyak ilmu yang boleh digarap. An rasa bersyukur sangat kerana msih dberi peluang untuk mncri ilmu2 Allah..lgi2 apabila org2 yg an syngi dsekeliling an sentiasa mmbimbing serta memegang tgn an  ..Alhamdulillah..dgn kehadiran mrka..hri demi hari plbgai ilmu serta perubhn brlku dlm hdp an..syukur alhamdulilh. 

Novel ini juga mengajar an bagaimana hendak menjadi mawar agama yang ikhlas, berkasih sayang kerana Allah, mengukuhkan ukhuwwah dengan usrah dan banyak lagi.

Dalam novel ini juga ada mengajar supaya menjaga ikhtilat serta pandangan. Ada juga terselit kisah-kisah cinta yang boleh dijadikan pengajaran serta contoh.

Sungguh, an ingin menjadi mawar agama yang harum mewangi seperti watak Asiah Yusra dan Elya Khadeeja.

An akui..an hnya insan yg kerdil dalam usaha menjadi seorang yang lebih baik pada hari ini dan hari seterusnya.Insya-Allah..yg pling an gembira..byk prkra tlh mnjgr an n mnjdikn an matang walaupn kdg2 kebudq2 kan sdikit...namun hnya dgn yg rapat je ye :-)..yg pntg smile alwys
Doakan an agar terus istiqamah, sahabat. Semoga Allah merahmati semua. An syg teman2 an.. :-)


Inginku punya ukhuwah yang kuat,
Yang cintakan Allah dan RasulNya.
Bersama hingga ke syurgaNya,
Dalam menuju jalan Allah.

Aku ingin menjadi mawar agama yang harum mewangi,
Tak lagi mendambakan cinta manusia yang tak pasti,
Aku cuma menagih cinta dan kasih Ilahi yang hakiki.





Monday, 25 March 2013

Ziarah menziarahi :)

Assalamualaikum...



Saya nak cerita ni.. Tadi saya pergi melawat anak jiran yang kemalangan tempoh hari.. Dia dah balik dari hospital..

Alhamdulillah dia telah sembuh dan dah melepasi fasa-fasa kritikal dan dah sedar dari koma..

Melihat keadaannya tadi, wajah serta fizikalnya berubah menjadi semakin kurus..sungguh berbeza dengan keadaan sebelumnya..

Mendengar cerita dan melihat keadaannya membuatkan saya nak menangis..dalam hati cuma berdoa moga dia cepat sembuh dan boleh pergi sekolah macam biasa balik tahun depan.. Saya faham keadaan orang yang sakit ni..sebab saya pun pernah merasainya.. Kalau asyik terbaring, bosan dan rasa sungguh tak selesa..

Mak dia cerita, dia kemalangan hari Jumaat, dia sedar dari koma hari Jumaat dan dia mula bercakap hari Jumaat jugak.. Lagi satu, mak dia cakap lagi.. Kemalangan anaknya ni merupakan sebuah hikmah yang tersembunyi buatnya..kerana lepas anaknya kemalangan, dia semakin dekat dengan Allah..Alhamdulillah, berfikiran positif sungguh ibunya..

Semua ujian yang berlaku dan menimpa kita semua terkandung hikmah yang tersembunyi.. Apa yang penting kena selalu bersangka baik dengan Allah dan selalu berdoa dan sujud kepadaNya..

Semasa melawat orang sakit, ada adab-adabnya juga tau untuk saya kongsikan dengan sahabat2 semua...

1. Ketika berada disisinya, hendaklah kita sentuh dan pegang tangannya kemudian letakkan tangan di dahinya dan tanya tentang penyakit dan keadaannya sekarang.
2. Doa dan ceritakan tentang kelebihan sakit yang dialami oleh para sahabat, Rasul dan Nabi dan juga orang beriman supaya pesakit itu tidak merasa resah gelisah terhadap kesakitan yang dialaminya. Menyampaikan ucapan yang baik, dapat menghiburkan hati si sakit dan menguatkan jiwanya. Contohnya beri ucapan: “Tidak apa-apa insyaAllah lekas sembuh.”
3. Berikanlah nasihat-nasihat yang baik serta ucapkan perkataan “Sabarlah sakit ini adalah salah satu ujian Allah dan cubaan semata-mata di atas ketakwaan seseorang terhadap Allah kerana sakit ini juga, seseorang memperolehi ganjaran pahala yang banyak”.
4. Jangan makan makanan yang dihadiahkan kepadanya atau makanan yang telah disediakan untuknya. Sekiranya kita makan makanan tersebut, hilanglah pahala ibadah ziarah itu.
5. Sunat dibacakan doa untuknya yang bermaksud:
“Ya Allah ! Hilangkanlah penyakitnya, wahai Tuhan bagi manusia sembuhkanlah, Engkaulah yang menyembuhkan tidak ada sembuhan melainkan sembuhan dariMu jua, sesuatu sembuhan yang tidak meninggalkan sebarang penyakit”. (Riwayat at-Tirmizi)
6. Pendekkan waktu ziarah. Sebolehnya, kadang-kala si pesakit ingin tidur, atau ingin makan ubat dan tukar pakaian. (kecuali si sakit mengkehendaki sebaliknya)
7. Wanita boleh menziarahi lelaki. Dalil: Aisyah ra pernah menziarahi Bilal bin Rabah ra yang sakit demam panas
8. Boleh juga menziarahi orang bukan Islam. Dalil: alBukhari meriwayatkan dalam bab menjenguk orang musyrik.

Terdapat banyak hadits yang menyebutkan tentang anjuran dan kelebihan menziarahi orang sakit, antaranya sabda Rasulullah Sallallahu ‘alaihi wasallam bermaksud:-
“Sesiapa yang menziarahi orang sakit atau menziarahi saudaranya kerana Allah, nescaya penyeru (malaikat) akan berseru kepadanya: “Alangkah bagusnya engkau, alangkah bagusnya perjalananmu, telah tersedia untukmu sebuah rumah di dalam syurga!”.
(Hadits riwayat at-Tirmidzi)